Let op: lammetjesalert op Texel!
Vind jij ze ook zo leuk? Al die dartelende lammetjes in de weilanden? Met vier poten in de lucht maken ze de gekste sprongen. Al buitelend over elkaar gaan ze op ontdekkingstocht, maar altijd met een schuin oog hun moeder. Want die moet wel in de buurt zijn. Voorjaar op Texel: dat wil je niet missen!
Vanaf Woud hoef je niet ver te fietsen om lammetjes te vinden. Een paar honderd meter verderop op de Rozendijk vind je ze al, in de weilanden richting Den Burg. Maar wil je ze op meer plekken zien, bekijk dan de Lammetjesradar van de VVV. Daarop zie je precies waar vandaag lammetjes in de wei lopen. Zo kun je zelf de locaties langs. Je kunt ook kiezen voor de Lammetjesfietsroute (35 km) of de Lammetjeswandeling op de Hoge Berg. Een superleuke route die je niet alleen langs heel veel lammetjes voert, maar ook langs andere mooie plekken in dit cultuurhistorische gebied. Eindpunt is Schapenboerderij De Waddel, waar kinderen ook een speurtocht kunnen doen. Vind je alleen kijken naar lammetjes niet genoeg? Je kunt je ook knuffelen! En nee, op Schapenboerderij Texel op Noordhaffel zijn het echt niet alleen de kinderen die met de lammetjes op schoot zitten! Iedereen die het leuk vindt, mag hier de lammetjes knuffelen. Als je geluk hebt, maak je hier in het voorjaar live de geboorte mee van een lammetje.
Ontluikende sneeuwklokjes
Een klein groen kopje steekt boven de grond uit. Omhoog reikend richting de zon. Wachtend op het juist moment om tot bloei te komen: en dan is het zover, de blaadjes rekken zich uit en een sneeuwklokje laat zijn prachtige witte klokje aan de wereld zien. Hoewel het best nog winters kan zijn, weet je op Texel dat het voorjaar eraan komt als de sneeuwklokjes ontluiken. En dat doen ze al volop!
Texel heeft een bijzondere band met sneeuwklokjes. In de jaren zestig reed een groepje ondernemende Texelaars naar Frankrijk om ze daar uit te spitten en op het eiland te telen. Met succes. In De Dennen werden ze op grote schaal geplant en nogal wat Texelaars deden de sneeuwklokjesteelt ernaast als bijverdienste. Hoewel de commerciële teelt al vele jaren terug stopte, staat het bos nog steeds vol sneeuwklokjes.
Gewoon bijzonder
Op het vasteland zijn orchideeën zeldzaam, maar op Texel komen ze veel voor. Niet alleen in aantal maar ook in (zeldzame) soorten. Veel in de natuurgebieden, maar ook gewoon langs de Pontweg kun je aantreffen. Meestal in mei kleuren veel terreinen van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten paars en roze van de orchideeën. Niet alleen de felgekleurde soorten, maar ook de mindergekleurde soorten, zoals de zeldzame groenknolorchis, vind je op Texel. Soms is het lastig te herkennen naar welke soort orchidee je kijkt, maar dat je naar een orchidee kijkt, zie je aan de ‘lip’. Dat uitstekende bloemblad is een soort landingsbaan voor insecten. Fiets eens naar natuurgebied Waalenburg bij De Waal en wandel er tussen de orchideeën. In het bijgelegen Natuurcentrum De Marel kun je een koffiestop maken of informatie vragen voor nog meer leuke natuuruitstapjes.
Voorjaar op Woud
Om van het voorjaar op Texel te genieten, hoef je niet per se op de fiets te stappen. Ook op en rond Woud beleef je het voorjaar volop. Waarschijnlijk ben je ’s morgens al gewekt door het gezang van een boompieper of het ratelende geluid van een nachtzwaluw. Het Texelse bos is een echt vogelparadijs. Zeker in de lente is een boswandeling een muzikaal feestje, waarbij de verschillende vogelsoorten de prachtigste deuntjes fluiten.