Skip to main content

Banjeren door de Slufter

Texel heeft een paar bekende iconen die tot de verbeelding spreken. De Slufter is er absoluut ééntje van. Dit natuurgebied aan de westkust staat in open verbinding met zee, waardoor het regelmatig overstroomt. Kreken kronkelen door het gebied, dat vol staat met bijzondere planten die tegen zout water kunnen. En het leuke is, dat je door een deel van het gebied lekker mag rondbanjeren!

Ooit is geprobeerd om de Slufter in te polderen, maar steeds weer bleek de zee te sterk en stroomde het zoute water weer naar binnen. In het begin van de twintigste eeuw werd het zeegat opengelaten en kreeg de natuur vrij spel. Het grootste deel van de Slufter, aan de noordkant, is niet toegankelijk voor publiek. Dit is rust- en broedgebied voor flink wat vogelsoorten, zoals de eidereend en kluut. Gelukkig kun je in het zuidelijk deel lekker rondstruinen tussen de vele kreekjes en plantjes zoals zeekraal, zoutmelde en zeealsem. Is de Slufter paars als jij er bent? Dan staat de lamsoor in bloei. Dit bijzondere plantje heeft prachtige lila-paarse bloemen. Via de onderkant van de bladeren ontdoet de lamsoor zich van een teveel aan zout. Daardoor kun je op een zonnige dag de zoutkristallen op de blaadjes zien.

Banjeren door de slufter - Woud Texel Banjeren door de Slufter Texel heeft een paar bekende iconen die tot de verbeelding spreken. De Slufter is er absoluut ééntje van. Dit natuurgebied aan de westk...

Garnalen in de kreken

De Slufter kun je op meerdere manieren bereiken. De meeste mensen komen via de Sluftertrap vanaf de Zanddijk. Boven, bij het uitzichtpunt, heb je een prachtig uitzicht over het gebied en zie je de grote Sluftergeul goed liggen. In de Slufter zelf kun je via de brede paden of via de vele ‘olifantenpaadjes’ naar het strand lopen. Ben je met jonge kinderen op pad? Neem dan een garnalennet mee en kijk of jullie garnalen kunnen vangen in de kreken. De meeste voorkomende garnaal is de brakwatersteurgarnaal. Die worden geboren als mannetje en veranderen later in een vrouwtje! Ook krabben kom je in de geulen tegen.

Een andere manier om de Slufter te bereiken is via het naastgelegen natuurgebied De Muy. Via de brede wandelpaden in dit gebied loop je zo de Slufter in.

Het Diepe Gat

Minder bekend bij het grote publiek (wel bij de vogelaars) is de noord-opgang van de Slufter, aan het einde van de Oorsprongweg. Vanaf het kijkpunt hier heb je uitzicht over het Diepe Gat, een mooie plas, waar je bijzondere vogels kunt zien als de groenpootruiter, zilverplevier en tureluur. Ook de in Nederland zeldzame blauwe kiekendief kun je hier regelmatig zien overvliegen. De koniks, de kudde halfwilde paarden die vanuit de Oostvaardersplassen naar Texel zijn overgebracht en in het afgesloten deel van de Slufter lopen, laten zich hier vaak zien. Vind je het leuk om te weten wat je ziet? In het zomerseizoen wordt het vogelwachtershuisje bij de noordelijke Slufteropgang dagelijks bemenst door twee vrijwillige vogelwachters. Zij vertellen je graag wat je ziet (kijk ook eens door de telescoop!) en vinden het leuk om je vragen te beantwoorden. Via de trap daar kun je ook naar het zuidelijke deel wandelen.

Tip: als het gebied erg nat is, kom je zonder laarzen niet met droge voeten over!

Dit blog is gemaakt met input van de boswachters van Staatsbosbeheer Texel. Zij schrijven regelmatig over actuele onderwerpen in de Texelse natuur. Woud heeft toestemming om de informatie te gebruiken voor gepersonaliseerde blogs van Woud over dit onderwerp.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Rozendijk 38
1791 PE Den Burg

Tel. (0222) 31 30 80
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo Woud Texel

Route [ N 53.05914  O 04.75967 ]

Social media

Copyright www.woudtexel.nl

Website door WEBJONGENS i.s.m. Zilte ZakenBookzo & Texelinformatie